τρεχουσες_96
 

Θεραπείες που ήδη εφαρμόζονται

Υπάρχουν ασθένειες που αποδεδειγμένα θεραπεύονται σήμερα με βλαστικά κύτταρα;

Τα βλαστικά κύτταρα παρουσιάζουν τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον καθώς θεωρείται πως οι ιδιότητες που διαθέτουν ίσως να μας οδηγήσουν σε πολλές λύσεις στο μέλλον, σε ότι αφορά κυρίως ανίατες, γενετικές ασθένειες.

Πρόκειται για μια καινούργια θεραπευτική προσέγγιση, για ένα «νέο» εργαλείο στη διάθεση των επιστημόνων αν και μελετώνται τα τελευταία 40 χρόνια.

Οι McCulloch και Till, το 1963, ανιχνεύουν την παρουσία κυττάρων που έχουν τη δυνατότητα ανανέωσης στον μυελό των οστών των ποντικών.
Πέντε χρόνια αργότερα πραγματοποιείται η πρώτη μεταμόσχευση μυελού των οστών και βοηθά στη θεραπεία του συνδρόμου ανοσοανεπάρκειας SCID, ανάμεσα σε αδέρφια.

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1992, καλλιεργούνται για πρώτη φορά εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα σε εργαστήριο, με τη μορφή νευροσφαιρών.

Το 1998 ο James Thompson και οι συνεργάτες του δημιουργούν την πρώτη κυτταρική σειρά ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων στο Πανεπιστήμιο του Γουϊσκόνσιν.

Φτάνοντας στο 2006, έχει αποδειχθεί πλέον ότι είναι δυνατόν με τη βοήθεια των βλαστικών κυττάρων να παράγουμε σε εργαστηριακές συνθήκες, πολλούς κυτταρικούς τύπους, ιστούς, ακόμα και όργανα ή ολόκληρους οργανισμούς (πειραματικά μοντέλα).
Γι’ αυτό το λόγο πολλά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο σήμερα έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στη μελέτη και την ανεύρεση εφαρμογών που αφορούν στα βλαστικά κύτταρα.

Σήμερα τα αιμοποιητικά βλαστικά κύτταρα χρησιμοποιούνται σε ένα μεγάλο αριθμό αιματολογικών παθήσεων, όπως οξείες και χρόνιες λευχαιμίες, β-θαλασσαιμία, αναιμία Fanconi, δρεπανοκυτταρική αναιμία, σοβαρή απλαστική αναιμία, μη-Hodgkin's λέμφωμα, ασθένεια Hodgkin's, πολλαπλό μυέλωμα, και σοβαρή συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια.

       

 

Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί σε όλο τον κόσμο 10,000 αλλογενείς μεταμοσχεύσεις, ενώ στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί 32 ( μέχρι το τέλος του 2007), ενώ οι αυτόλογες μεταμοσχεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί είναι 15 / 800,000 (www.eae.gr).

http://stemcells.nih.gov/policy/defaultpage.asp
http://www.clinicaltrials.gov/
http://www.corduse.com
http://stemcells.nih.gov/research/current.asp
http://learn.genetics.utah.edu/content/tech/stemcells/sctoday/
http://www.stemcelltherapies.org/
http://www.aabb.org/Pages/Homepage.aspx
"Stem Cell FAQ". US Department of Health and Human Services. 2004. http://www.hhs.gov/news/press/2004pres/20040714b.html. Retrieved 2010-03-07.
http://www.xcell-center.com
http://www.stemcellspuhua.com
http://www.eae.gr/new/trapezes-o-m.asp